L’era d’Internet i de les xarxes és coneguda com l’era de la informació, tot i que alguns també en diuen infoxicació per l’excés d’informació diària que ens pot arribar a saturar. Seguim tants blocs, portals de notícies i diaris on line cada dia que cada cop ho fem més ràpidament i arribem a no llegir els articles sencers. Els llegim en diagonal fins a trobar la part que ens interessa.

Per això, cada vegada prenen més importància les anomenades infografies, representacions visuals de textos que es converteixen en gràfics més o menys abstractes o figuratius per tal d’ajudar el lector a captar l’essència dels textos. Així, amb una bona infografia podem entendre i esquematitzar les dades més importants de grans informes, que molts cops, només en veure el nombre de pàgines que conté, en rebutgem la lectura.

Una de les pàgines que alberguen més infografies és la de la marca Eroski Consumer, on en trobem centenars que ens donen explicacions de temes molt variats, des de dietes saludables fins a explicacions d’economia o de viatges.

A Lleida també tenim grans infografies, com la que darrerament han dissenyat els companys de Can Antaviana de les Borges Blanques, empresa pionera a Catalunya de serveis web. Aquesta empresa, basant-se en l’informe del Baròmetre de la Comunicació i la Cultura a Catalunya i l’informe CAT 2012 de la Plataforma de la Llengua sobre el català a Internet, ha elaborat dues infografies amb algunes de les dades més importants d’aquests informes, on uns simpàtics personatges en forma d’oliva arbequina o d’hereus i pubilles, ens expliquen que el català és la vuitena llengua més activa a Internet o que més de 2 milions de persones consumeixen webs en català.

Aquestes infografies han tingut un gran ressò a la xarxa gràcies al procés de viralització que han generat, de manera que en podem extreure una conclusió rellevant, ja que perquè sigui viral, un producte ha tenir molt bona qualitat o ser impactant, per tant, des d’aquí felicitem la gent d’Antaviana per la bona feina.

[divider]

MÉS INFORMACIÓ:

[divider]

(Publicat al suplement Lectura del diari Segre el 22/04/2012)

[divider]

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *