Avui parlarem de la xarxa social per excel·lència a Internet. Sabeu on i quan va néixer? Qui la va crear i per què? Quanta gent hi està vinculada? A N’Apps i Cols us en volem fer cinc cèntims.

L’any 2004, Mark Zuckerberg (1984), un estudiant d’informàtica de la Universitat de Harvard, va crear una xarxa privada on els usuaris podien afegir amics, enviar-se missatges i compartir enllaços  i fotografies. A priori, aquesta xarxa, que es deia Thefacebook, era exclusiva per als estudiants de Harvard, però arran de la gran popularitat que va agafar, es va expandir a altres universitats del territori nord-americà. L’any 2007 es van publicar les versions en francès, alemany  i espanyol, i Facebook va aconseguir arribar al mercat europeu. I a poc a poc s’ha anat popularitzant a tots els països del món, fins a arribar a les xifres actuals, amb més de vuit-cents milions d’usuaris a tot el planeta. De fet, és una de les pàgines més visitades a molts països del món. Si Facebook fos un país, seria la tercera potència mundial, darrere de la Xina  i l’Índia. Tothom que ha entrat a Facebook s’ha sorprès de la facilitat per poder contactar amb gent que de cap manera hauria pogut imaginar, com ara antics companys de classe, d’aventures o amistats fetes anys enrere a altres països, a més de poder fer noves amistats i establir noves relacions.

Hi ha qui ho compara amb una plaça d’un poble, on tothom xafardeja el que fan els altres, tot i que d’usos d’aquesta xarxa n’hi ha molts, des qui ho utilitza professionalment fins a empreses que volen fidelitzar els seus clients.

El fet que ha generat més polèmica és la seva política de privacitat, on al registrar-se s’explica (amb lletra petita) que tota la informació i imatges publicades a la xarxa social pels usuaris passen a ser propietat exclusiva i perpètua de l’empresa. Un preu que s’ha  de pagar per formar part de la xarxa social més gran del planeta.

[divider](Publicat al suplement Lectura del diari Segre el 15/04/2012)[divider]

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *