Quan es parla de fracassos a l’hora de crear noves plataformes socials acostumem a mirar directament a Google, que ha fracassat amb els projectes Buzz i Wave i ara està al punt de mira amb Google+, tot i que aquesta no desapareixerà tan ràpid com les altres. Google, Apple i Microsoft, les grans empreses dominants del món tecnològic, fa temps que intenten desbancar les grans plataformes socials del moment, com Facebook, Twitter i les que vagin apareixent, com Instagram. El motiu és molt senzill: com més suport i massa social consumeixi la nostra marca, encara que sigui gratuïtament, més productes podrem vendre amb el nostre emblema.

Apple ja fa temps que hi lluita, en aquesta fal·lera per ser líders socials. Ho ha estat fent amb Ping, una xarxa social encoberta sota el paraigua de la música (era a través del programa iTunes) i les interaccions entre usuaris. Però per molt bona que sigui una idea, si no compta amb el suport dels usuaris, quedarà penjada. I això és el que li ha passat a Ping.

Tot i així, de tot se n’aprèn, i Apple llençarà, amb la propera versió d’iTunes, una versió simplificada, amb algunes de les anteriors característiques de Ping, però sense la vocació purament social. Així s’acaba l’intent d’Apple per abordar el món de les xarxes socials. Qui sap si ara la seva estratègia serà intentar la compra d’un Facebook en hores baixes, o intentar la impossible compra de Twitter. El que sí que és cert és que és un món altament volàtil, i que qualsevol canvi d’usabilitat, d’interfície o de funcionalitat pot fer que una xarxa social desaparegui; si no, recordem el cas de MySpace, comprada l’any 2005 per News Corporation per 580 milions de dòlars i venuda sis anys després per 35 milions, quan ja havia estat superada per Facebook.

Ja ho veuen. Creïn ara la seva xarxa social, del que sigui, de n’Apps i Cols, si volen. Mai se sap!

(Publicat al suplement Lectura del diari Segre el 21/10/2012)


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *