Diuen els experts que serà el Nadal de les tauletes. Si fa uns anys ho va ser el dels eBooks, aquest any els toca a les tauletes. Molts de vostès segurament aniran a les botigues i allà escolliran segons preu i tacte. Perfecte, si son d’aquests, deixin de llegir, perquè ara els trastocaré els plans analitzant els 5 principals problemes que ens trobarem a l’hora de comprar una tauleta.

Problema 1. Sistema Operatiu. Mac, Android, o Windows 8? El primer és pioner i ofereix molta estabilitat. El segon és el sistema més obert i més potent de l’actualitat. El tercer és una joia que acaba de néixer i que fa molt bona pinta però que fa dubtar amb les versions Pro i RT.

Problema 2. Tamany. Sabíen que els formats de les tauletes són de 7 o 10 polzades? Les de 7 són més pràctiques, les de 10 son més productives. Volem una tauleta per gaudi multimèdia o per poder-hi treballar?

Problema 3. Gadgets. Fins ara les tauletes han vingut soles, com l’iPad o les d’Android. Però Microsoft ha sorprès a tothom amb Surface, una tauleta que incorpora un teclat a la funda, augmentant la productivitat. O les híbrides de Dell o Sony, que es transformen de tauleta a portàtil en segons. Així doncs, tauleta sola o productivitat?

Problema 4. Connectivitat. Totes les tauletes venen amb WI-FI incorporat, però només unes poques han apostat per incloure també la connexió amb 3G, com l’iPad d’Apple. Això augmenta considerablement el preu i hem de valorar si volem una tauleta amb molta mobilitat o més d’estar per casa.

Problema 5. Preu. Tot i que fins fa poc les tauletes d’Apple eren les més cares, el desdoblament en tamanys i versions han fet que es puguin aconseguir des de 329€. Els rangs de preus més variables son les tauletes d’Android, amb preus molt variables. Igualment passa amb Windows 8.

Recomanacions des de n’Apps i cols.
Tauleta amb Apple iOS: iPad Retina (Wi-Fi + 3G) 16GB: 630€
Tauleta amb Android: Nexus 10 (Wi-Fi) 16GB: 399€
Tauleta amb Windows 8: ASUS VivoTab* (convertible amb teclat) 32GB: 599€
*a l’espera que surti Microsoft Surface (Wi-Fi) 32GB, sobre els 450€.

(Publicat al suplement Lectura del diari Segre el 16/12/2012)

2 Comments

 1. ( Doncs no puc estar més en DESacord amb l’article ).

  >
  > Diuen els experts que serà el Nadal de les tauletes. Si fa uns anys ho va ser el dels eBooks, aquest any els toca a les tauletes. Molts de vostès segurament aniran a les botigues i allà escolliran segons preu i tacte. Perfecte, si son d’aquests, deixin de llegir, perquè ara els trastocaré els plans analitzant els 5 principals problemes que ens trobarem a l’hora de comprar una tauleta.

  No tinc clar que sigui l’any de les tauletes, entre altres coses, en què ens basem per mesurar-ho ?
  Si ens basem només amb el mercat tecnològic, l’oferta és variada, al igual que les necessitats/dessitjos.
  I, el boom dels llibres electrònics tampoc ho consideraria significatiu. Per mi és molt més significatiu el boom constant dels telèfons intel·ligents i el boom progressiu de les tauletes, per tant, no hi ha novetat, passades festes podrem fer una valoració de les vendes, per si algun producte en concret ha protagonitzat xifres rècord.
  Però ja que l’article va de tauletes, parlem de tauletes.

  >
  > Problema 1. Sistema Operatiu. Mac, Android, o Windows 8? El primer és pioner i ofereix molta estabilitat. El segon és el sistema més obert i més potent de l’actualitat. El tercer és una joia que acaba de néixer i que fa molt bona pinta però que fa dubtar amb les versions Pro i RT.

  Perquè ofereix estabilitat el pioner ( aka Mac ) ? Per que, iOS[1] -que no Mac, en tauletes- prové de OS X[2] i aquest de Darwin[3] ( és aquest Sistema Operatiu -Darwin- el realment interesant, ja que per obtenir la estabilitat, Apple, se’n va anar a can *IX-like OS[4].
  Però ja que volem anar pel bon camí, té un inconvenient iOS, que no és de codi obert[5]. De què ens serveix que qui controli la nostra tauleta sigui de codi obert ? Podem veure un exemple més tècnic/empresarial[6] i a nivell particular, qui ens garanteix que al fer pagament amb la nostra tarja de crèdit ( tant usat en adquirir aplicacions en aquests aparells ) no se’ns buidi el compte ? Doncs l’únic mecanisme que ho garanteix això és poder auditar el programari, i això només es pot fer amb el programari de codi obert.
  Per tant, si ens preocupe la nostra privacitat i seguretat, iOS descartat.

  Amb Windows 8 tenim tres quarts del mateix que amb iOS.

  L’únic gran -en utilització ( quota de mercat )- Sistema Operatiu ( SO, d’ara en endavant ) que ens quede, que ens garanteixi un mínim de garanties a tots els nivells, és Android[7].

  L’autor de l’article haurà d’explicar el perquè creu que Windows 8 “és una joia”, ja que jo personalment ho desconec.

  >
  > Problema 2. Tamany. Sabíen que els formats de les tauletes són de 7 o 10 polzades? Les de 7 són més pràctiques, les de 10 son més productives. Volem una tauleta per gaudi multimèdia o per poder-hi treballar?

  Lo de que les de 7 són pràctiques i les de 10 productives està mal enfocat. Els dos tamanys poden ser pràctics i productius, això depèn de l’ús que li donem, no del tamany.

  Al meu parer el tamany de 7 polzades no té utilitat real, és massa gran per ser un telèfon ( tot i que ja apareixen telèfons intel·ligents de 5 polzades, per tant, molt aprop de les 7 per ser, 7 tauleta ) i massa petit per ser una tauleta d’utilitat productiva, a excepció de que “aquestes tauletes de 7 polzades” s’aprofitin com a consoles[8].

  Per la productivitat al que es refereix l’article ens hem d’anar a les de 10 polzades i com més potent ( i per tant, més cara ) millor, com per exemple la Nexus 10 ( la meva recomanació ).

  >
  > Problema 3. Gadgets. Fins ara les tauletes han vingut soles, com l’iPad o les d’Android. Però Microsoft ha sorprès a tothom amb Surface, una tauleta que incorpora un teclat a la funda, augmentant la productivitat. O les híbrides de Dell o Sony, que es transformen de tauleta a portàtil en segons. Així doncs, tauleta sola o productivitat?

  Si volem parlar d’aquests “gadgets”, és a dir, teclat físic a la tauleta, ens hem d’anar a mirar les Transformer d’ASUS ( sense cap mena de dubte ni vacil·lacions ) -el que sí ha sigut un cop damunt la taula, és l’aposta d’ARCHOS per competir amb Android directament amb els gegants dels sectors dels jocs electrònics, PSVita i 3DS, tenint en compte que Android compte amb moltíssims més jocs que aquestes dos plataformes juntes i a preus d’un euro ! ( feu les vostres pròpies comparacions-.

  >
  > Problema 4. Connectivitat. Totes les tauletes venen amb WI-FI incorporat, però només unes poques han apostat per incloure també la connexió amb 3G, com l’iPad d’Apple. Això augmenta considerablement el preu i hem de valorar si volem una tauleta amb molta mobilitat o més d’estar per casa.

  I amb bluetooth, i tenint bluetooth, podem conectar[9] la tauleta al nostre telèfon intel·ligent ( que per això és intel·ligent ) i usar la seva conexió de dades.

  La meva recomanació personal és:

  .- Per productivitat, Nexus 10.

  .- Per jugar, Archos GamePad.

  Salut i *IX-like.

  Referències:

  [1] https://ca.wikipedia.org/wiki/IOS

  [2] https://ca.wikipedia.org/wiki/Mac_OS_X

  [3] https://en.wikipedia.org/wiki/Darwin_(operating_system)

  [4] http://ca.wikipedia.org/wiki/Unix-like

  [5] https://ca.wikipedia.org/wiki/Codi_obert

  [6] http://uk.reuters.com/article/2012/12/12/uk-eu-china-telecoms-idUKBRE8BB1842
  0121212

  [7] https://ca.wikipedia.org/wiki/Android

  [8] Tant amb controls específics ( http://www.engadget.com/2012/08/29/archos-gam
  epad-with-physical-controls ), com sense.

  [9] https://ca.wikipedia.org/wiki/Tethering

  1. Hola Xavier, gràcies per comentar.

   En primer lloc, dir-te que aquests articles del n’Apps i cols son unes publicacions setmanals per un suplement d’un diari de públic general, per tant, no poden entrar en detalls sintètics sobre les interfícies i les plataformes que utilitza cada SO. I menys quan no pots passar de 2000 caràcters per article. Per lo que em dedico a fer pinzellades de cada aspecte a analtzar.

   Lo del Nadal de les tauletes és perquè ja fa uns mesos que auguren que el boom dels ultrabooks no es produirà, ni aquest Nadal ni el proper 2013 (tot i ser molt bons productes), i que la tendència serà la de les tauletes.

   Anem per punts.
   1. Sistemes Operatius
   . La fiabilitat del programari d’Apple s’entén per la construcció de programari per una sola plataforma. A Android això no passa, ja que tot i ser molt més potent i global, cada marca posa cullerada en la seva versió i altera el producte, cosa que molts cops modifica el rendiment de cert programari. Quan parlo de la joia de Windows és perquè he tingut el plaer de tenir productes de prova i és un gran producte, una onada d’aire fresc pels molts usuaris cansats de les interfícies d’Apple o Android. El problema de Windows8 és el mareig entre les versions RT i PRO, on la primera no serà compatible amb programes molt utilitzats, com per exemple Photoshop.

   2. Tamanys. No és científic i tothom pot opinar com vulgui, però si parlo de tauletes productives, havent provat les dues versions (7” i 10”), clarament són les de 10 amb la incorporació d’un teclat físic. Les de 7 no els hi trobo utilitat productiva, si més no, menys. I molt més enfocades al visionat, lectura i oci en general. Pero no per redactar un informe.

   3. Gadgets. Amb això em dones la raó. Només et puc dir que estic escrivint des d’un Asus Transformer Pad (Tauleta Android + teclat físic). Tambés hi ha les apostes de Sony o Dell, molt potents.

   4. Jo em conecto la tauleta mitjançant la conexió de dades (Tethering) del mòbil quan sóc en exteriors. Et comento el mateix que abans, l’article és per un públic generalista i de totes les edats i amb espai determinat i els trucs de conectar-se mitjançant Bluethoot no hi caben.

   La recomanació del Nexus 10 em sembla perfecte (sempre i quan n’hi hagi a la venda). Ara bé, caldria afegir-hi una recomanació de cada sistema operatiu. Espero que estiguis d’acord amb les altres recomanacions d’Apple i Microsoft.

   Una cordial salutació, Xavier!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *