Heu sentit mai a parlar d’això del software lliure? Us en fem cinc cèntims. El software lliure és tot aquell programari d’ofimàtica que els usuaris, un cop adquirit (pagant o no, ja que no hem de confondre lliure amb gratuït), el poden manipular, distribuir o copiar lliurement, i fer-ne un ús privat. De programari lliure n’hi ha de tot tipus, des de programes molt específics d’edició de vídeo, retoc fotogràfic o sistemes de missatgeria electrònica, fins a complexos paquets d’ofimàtica d’ús diari.

Tots coneixem els principals paquets de les grans corporacions com Microsoft i Apple, que amb els seus respectius Office i iWork, semblen regnar en l’ús d’aquests tipus de programes d’us diari, com poden ser els populars Word, l’Excel o el Powertpoint, entre d’altres. Aquests programes tenen un preu bastant elevat pel tipus d’ús que se’n fa, ja que poca gent acostuma a passar del 10% del total de característiques i opcions que ofereix un sol d’aquests programes, però això si, havent pagat el preu total del servei.

Per això avui us oferim alternatives a aquests programes que acaben encarint els nostres ordinadors. La primera és OpenOffice, un gran paquet que substitueix els programes d’Office de tota la vida. Aquests programes lliures, tot i no ser tan potents com els oficials de Microsoft o Apple, són suficients pel nostre dia a dia, totalment gratuïts i incloent el català entre el més de centenar d’idiomes disponibles. Una altra alternativa és LibreOffice, un clon de l’anterior i que compta amb la majoria de les seves funcionalitats. LibreOffice està disponible per Microsoft, Linux i Macintosh i també inclou el català en les seves versions.

Aquests programes acostumen a acceptar tots els formats disponibles, així com la seva edició, i no solen portar problemes, tot i que la migració del Word de sempre als nous formats de software lliure porten un temps d’adaptació. La nostra recomanació, en tot cas, és que us els descarregueu, ja que són gratuïts, i els proveu. Si us agrada bé, i si no, també. 

(Publicat al suplement Lectura del diari Segre el 02/12/2012)


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *