Tots naveguem per la xarxa, tots ho fem d’una manera molt similar, i tots hi anem a buscar les mateixes coses. Però hi ha un element que segurament serà diferent entre tots els lectors d’aquesta secció, els navegadors d’Internet: aquella plataforma que utilitzem per incloure adreces web i per moure’ns per l’ecosistema d’Internet. N’hi ha molts, amb moltes funcions i característiques diferents, que han fet que l’usuari pugui escollir quin utilitzar en tot moment.

D’entrada anirem una mica enrere per veure quins van ser els primers i més importants. Tots coneixem el navegador estrella de Microsoft, Internet Explorer, que als inicis de la xarxa global i popular competia amb Netscape Navigator, una alternativa bastant barruera al navegador dels de Redmont, i que va donar pas anys després al potent Mozilla Firefox, la versió alternativa per excel·lència i la que es va convertir en la lluita del codi obert envers els productes tancats. Per la seva banda, Apple comptava amb Safari, el seu navegador propi, tot i que el seu ús era encara molt minoritari. Actualment a aquestes plataformes se’ls ha d’afegir els darrers en aparèixer, com l’Opera, o Chrome, de Google.

Internet Explorer, al ser el programa predeterminat de Windows, el sistema operatiu més utilitzat del planeta, havia aconseguit assolir fites d’ús molt elevades, que es van anar escurçant els darrers anys a causa del cansament de l’eina de Microsoft i la poca adaptació als nous formats web i constants problemes. Això ho ha aprofitat el navegador Chrome de Google, que assegura ser el més ràpid de tot el mercat, a més de contenir una botiga de complements, per prendre-li el lloc com a navegador més utilitzat amb un creixement exponencial els darrers anys. En tercer lloc es troba Firefox, amb un ús molt estable d’usuaris al llargs dels anys. Safari i Opera queden relegats a percentatges que no arriben al 10% d’ús.

(Publicat al suplement Lectura del diari Segre el 06/01/2013)


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *