IMG-20130316-WA0001Ja fa temps que per casa rodaven unes postals antigues de Juneda (Les Garrigues). Aquestes postals eren en blanc i negre, to marronós i diria, sense saber-ho i essent ignorant en la matèria, que són de principis del segle XX. Aquestes fotografies, en forma de postal, ens mostren alguns carrers de la població de les Garrigues, no els més emblemàtics, ja que hi faltaria el carrer Major o el pou del gel. Hi apareixen instantànies quotidianes del carrer Àngel Guimerà, també del carrer de la plaça de l’església, el llarg carrer la Font, detalls com la pròpia església, la portalada del cementiri o el portal del Marca, antiga porta d’entrada al poble. Del fotògraf en sabem que era un tal Gausí, firmant totes les fotografies amb el seu cognom i que l’acompanyava un senyor amb bicicleta que sol aparèixer a totes les fotografies, suposo que devia ser l’amfitrió del fotògraf a la vila junedenca.

Per això feia temps que tenia el cuquet d’utilitzar aquestes fotografies per crear un trencament temporal entre la població actual i les fotografies antigues. Utilitzar-les de finestra històrica, on el marc de fora seria la Juneda actual i la part interior ens transportaria al passat. Per això, vaig buscar les localitzacions de les fotografies i vaig buscar el punt exacte (o molt similar) que va utilitzar el fotògraf Gausí cent anys enrera. Aguantant la fotografia amb una mà i la càmera amb l’altra, vaig buscar d’enquadrar de la millor manera possible. És un homenatge al nostre passat. Metafotografia. El resultat és ben curiós.

[new_line]

Aquí les teniu 

Aprofito per demanar-vos que si teniu fotografies antigues de Juneda, me les feu arribar d’alguna manera o, si ho preferiu, feu el mateix amb les vostres poblacions.

* Si feu clic a les fotografies les podreu ampliar per veure-les millor.

 

Carrer Àngel Guimerà

Metafotografia

Porta antiga del cementiri

Metafotografia

Plaça de l’església

Metafotografia

Carrer la Font

Metafotografia

La Creu (Casa Mariana)

Metafotografia

Portal del Marca

Metafotografia

Carrer de la plaça de l’església

Metafotografia

 

 

10 Comments

  1. Efectivamente el fotografo era Emilo Gausi, mi bisabuelo…tenia una tienda de fotografia en Lleida…

  2. Hola Joan,
    Moltes felicitats per aquesta entrada i idea. M’ha semblat força interessant.
    Si vols més dades i imatges sobre aquestes fotografies, pots fer un cop d’ull (si et ve de gust) a: http://elmolidebaixdejuneda.blogspot.com.es/2013/04/imatges-aturades-en-el-temps-les.html i fer-ne l’us que consideris oportú. Jo per la meva part m’he pres la llibertat d’utilitzar una imatge teva com a presentació. Si tens algun inconvenient m’ho fas saber i ja ho esmenaré. Gràcies

    1. Antoni, gràcies per la menció. Evidentment que no tinc cap tipu sd’inconvenient! És més, això com més se’n parli millor, ja que el nostre patrimoni és massa important com deixar-lo perdre en calaixos plens de pols. Una abraçada!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *