popesdibuixAvui parlem d’una iniciativa per promoure un terme genuïnament lleidatà, es tracta del mot popes, ben conegut i apreciat per molts de vostès. Pels lectors que no siguin de les terres de ponent aquesta paraula segurament els sonarà ben estranya, però els asseguro que és ben correcta, així ho recull l’Institut d’Estudis Catalans, que la defineix com a “mamella”. No s’espantin, no hi ha cap interès pornogràfic ni barruer en tot això, simplement es tracta d’una iniciativa que Jordi Calvís, un balaguerí afincat a les Borges ha tirat endavant gràcies al seu ingeni a Twitter.

Calvís va trobar que es perdia l’ús d’aquesta expressió antigament tan utilitzada i per això va començar a promoure una etiqueta a Twitter per reclamar el seu ús, #popes. Aquesta campanya va coincidir en l’època del conclau vaticà per escollir nou papa, i va adquirir un to divertit, ja que popes, en anglès, significa “papes”. Amb aquesta volada inicial va publicar la web www.popes.cat on, sense cap més pretensió que la divulgar el terme, s’ha anat estenent gràcies a la potència de les xarxes socials fins a consolidar-se entre un sector important d’usuaris, que utilitzen constantment aquesta paraula. Fins i tot un nombrós grup d’usuaris de fora de Lleida han trobat tan divertida la iniciativa que ja han començat a utilitzar aquest mot.

A la pàgina hi trobarem continguts que la gent ha publicat amb l’etiqueta #popes, ja sigui a Twitter o a Facebook o en alguna altra plataforma. Inclús un grup de música va crear un concurs on sortejaven dues entrades a qui enviés sinònims de la paraula avui analitzada. També hi participa gent com en Ganyet i la iniciativa fins i tot ha travessat l’Atlàntic. Al web també hi trobarem un mapa en constant actualització amb tots els llocs de Catalunya on es diu popes i fins i tot ja tenim un perfil exclusiu a Twitter, @lapopapopa.

Publicat al suplement Lectura del diari Segre el 09/06/2013

One Comment

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *