photo-mainContinuem parlant de micromecenatge i avui ho fem per parlar dels problemes que a vegades comporta pels emprenedors que busquen finançament a través dels usuaris de la xarxa. Molts cops una bona idea no encaixa amb el calendari proposat inicialment o, simplement, a vegades existeix la idea però no la forma de producció, ja sigui per una mala planificació de temps o de números. En el cas de la plataforma que anunaivem la setmana passada, Onmusic, els promotors demanaven 2.500€ per tirar endavant un projecte web de gran envergadura. Ho haguessin aconseguit amb aquesta quantitat de diners?

Kickstarter, una de els plataformes de micromecenatge més importants del món, aportava una dada molt interessant: més del 80% dels 50 projectes amb més èxit que es van crear a Kickstarter no van complir la data de llançament del seu producte. I d’altres es van veure sobrepassats per la demanda de la gent. Eric Migicovsky, el creador de la idea dels rellotges intel·ligents Pebble va demanar 100.000 dòlars per fabricar-ne 1.000 unitats, però els usuaris van finançar fins a 10 milions de dòlars i 85.000 peticions. Migikovsky va haver de salvar la situació com va poder i finalment els rellotges que va construir tenien poc a veure amb la idea inicial, fet que va provocar l’enuig de molts usuaris que van participar en el projecte.

És clar que per atraure als petits inversors s’han d’oferir unes bones recompenses, però molts cops no es planifiquen bé i hi ha problemes alhora de començar a retornar aquests obsequis per haver finançat un projecte, ja que molt sovint les pròpies recompenses suposen una despesa important al creador. Podria ser el cas d’un músic que hauria de regalar 1.000 discs o una empresa que ha promès als seus 3.000 inversors una camiseta personalitzada per cada un d’ells. També hi ha casos de recompenses que mai han arribat, o de projectes que no se n’ha sabut mai més res.

Hi tornarem la setmana vinent amb més curiositats del món del micromecenatge.

_____________________________________________________

Publicat al suplement Lectura del diari Segre el 03/11/2013

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *