facebook-like-dislikeFa algunes setmanes va sortir al públic un estudi de la Universitat de Princeton de Nova Jersey, que deia que Facebook podria perdre el 80% dels seus usuaris en tres anys. L’estudi es basava en les dinàmiques d’expansió de les malalties infeccioses per aplicar-la a un hipotètic cas a la xarxa social de Mark Zuckerberg. Aquest estudi, o millor dit, el que n’han extret els mitjans, ha donat la volta al món i ha causat cert rebombori a la vall californiana de San Francisco, d’on va sorgir Facebook.

El cert és que una cosa semblant li va passar a MySpace, la plataforma que a mitjans de la primera dècada d’aquest segle regnava a Internet i que en poc més de dos anys va passar a l’ostracisme total, probablement per una manca de renovació i a una mala gestió empresarial. El problema de l’estudi, realitzat per dos aspirants a doctorat, és que es basa en les cerques a Google de la xarxa social, que han baixat considerablement, per establir, mitjançant diverses formulacions matemàtiques, que hi ha una tendència a la baixa a cercar Facebook, que per tant ja no interessa tant i que finalment en tres anys perdria el 80% dels seus usuaris, el que serien uns 950 milions d’usuaris.

Facebook no va tardar en respondre dient que era cert que havien baixat les cerques a Google, però no per falta d’interès, sinó perquè més de la meitat de consultes a Facebook ja es realitzen a través de mòbil o tauleta, un fet que els investigadors probablement van passar per alt. Com a exemple posava la paraula “aire”, les cerques del qual també han anat a menys i no per això ens quedarem sense aire. El cert és que hi ha fluctuacions entre les xarxes socials, com el preu de la benzina o de les pomes. De fet Facebook va perdre un 3% d’usuaris el darrer trimestre, que van guanyar Instagram, Pinterest o Google+, però no deixa d’entrar dins de la normalitat. Un altre cas seria el de Tuenti, la xarxa social adolescent de Telefònica, que ha perdut un 58% d’usuaris els darrers 6 mesos, però la trajectòria no és, ni de llarg, comparable.

Des de n’Apps i cols estarem atents a l’esdevenir d’aquestes plataformes per portar-los les últimes novetats.

_____________________________________________________

Publicat al suplement Lectura del diari Segre el 09/02/2014

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *