1El n’Apps i cols d’avui agradarà a aquells amants de l’antiguitat i el temps ancestrals. Sabien que hi havia vida abans de Google? Facin memòria i intentin recordar com buscaven abans informació o pàgines a la World Wide Web. Què els ve a la ment?

Nosaltres els portem una pàgina que segurament havien utilitzat en més d’una ocasió per navegar per diferents pàgines i tafanejar a veure si trobaven alguna cosa del seu interès. Els parlem de Yahoo Directory (1994 dC), de l’empresa nord-americana Yahoo!. Un llistat classificat de totes les pàgines web que existien (i existeixen) ordenades segons popularitat o alfabèticament. Yahoo! va ser una de les primeres grans marques de l’era Internet i va suposar un canvi de mentalitat a tots els usuaris que es van anar incorporant al món dels mòdems sorollosos que tapaven les línies de telèfon. Hi podíem (i podem) trobar-hi fins a setze classificacions, des d’arts i humanitats fins a ciència, esports o salut. I dins d’aquestes categories genèriques, moltes altres que conformaven un entramat web molt important.

Yahoo va conviure amb altres cercadors molt importants i utilitzats com Altavista o Alltheweb, i va ser el primer en oferir un paquet complert i molt útil, com Yahoo Mail, Yahoo News, Yahoo Finance o Yahoo Answers. Però no es pensin que la moda dels directoris web ordenats per categories sigui una cosa molt arcaica. Fins fa molt poc Google tenia al seu llistat d’eines i recursos l’anomenat Google Directory, els sona? Una pàgina que oferia exactament el mateix que el de Yahoo i que va desaparèixer sense fer gaire soroll a finals de 2011.

Sigui com sigui, la cerca orgànica per paraules s’ha consolidat com l’estàndard de la navegació per Internet. Tot i això, els convido a passejar-hi una estona i comprovar que tampoc no és una mala experiència. I acabo amb una pregunta: recorden com buscaven abans de Google?

Les respostes al blog de n’Apps i cols.

_____________________________________________________

Publicat al suplement Lectura del diari Segre el 23/03/2014

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *