cancalMolts de vostès segurament no es deuen sorprendre quan els pregunten de quina casa son, sobretot en ambients rurals o propers als pobles. Cal Curt, Cal Josepó, Cal Cristòfol, Cal Pudrit o Cal Negre són només alguns dels que es poden trobar arreu de tot el territori català.

És per això que un grup de gent, capitanejats per Albert Gausí i la seva empresa GeoCrea i amb estudis com Família Pomodoro o Lluís Torres al darrera, han ideat la plataforma web Can Cal.

Can Cal és un espai web que té com a protagonista la riquesa social i lingüística del país que s’expressa a través dels mots, motius, sobrenoms o malnoms que identifiquen les persones, les cases, la indústria, les institucions i tota la resta. Un espai on podem trobar tots els noms de les cases en un mapa interactiu i on la gent introdueix amb la seva participació. De moment ja n’hi ha vora dos mil i no para de créixer, en part gràcies a la seva facilitat d’ús i registre.

D’entrada ens trobarem un mapa de la geografia catalana amb una sèrie de punts taronja que indiquen els punts exacte de les cases que s’hi ha registrat. Si volem ens podem apropar a l’altura de les poblacions i veure els diferents cals que apareixen als pobles. Si tenen interès en saber on hi ha una casa que es diu igual que la seva, poden utilitzar el cercador per noms, comarques, poblacions o etiquetes. Senzill, oi?

Tal i com diuen els mateixos creadors de la pàgina, tota una manera de veure el món es resumeix en els can i els cal. Amb aquest únic mot que indica el “lloc d’algú” la nostra llengua ens recorda que pertany a un territori. Ens hi arrela. No anem “al dentista”, anem a “cal dentista”, anem a un lloc. Els can i els cal ens fan parlar tocant de peus a terra.

Què esperen per introduir el seu nom de casa? Nosaltres ja hem posat el nostre. A veure si ens hi troben. Una pista? Prop de Lleida enmig de la N-240.

_____________________________________________________

Publicat al suplement Lectura del diari Segre el 06/04/2014

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *