La veritat és que quan vaig veure l’anunci d’Estrella Damm em vaig emocionar, em va recordar al LipDub de la Independència, realitzat a Vic, amb Els amics de les Arts i el Quim Gutiérrez donant veu a lo millor de Catalunya, sobre una música amb un to cada cop més ascendent, èpica. I amb els castellers i la gent i…

Espera, un moment, deixa’m tornar a escoltar l’anunci.

Però, què coi és això? El millor de Catalunya? Ep, no, espera, això no és una mostra representativa del millor de Catalunya. Ni molt menys! I La plana de Lleida? I els caragols? I el millor oli del món? De debò algú pensa que els recuits de Fonteta poden passar per davant dels caragols de Lleida, a la planxa o a la gormanta? O que el millor oli del món, el de les Garrigues, no es mereixi una menció? I el vi del Priorat? Quin desencert!

He confeccionat un mapa, seguint les instruccions per ser un bon català dels companys d’Els Amics de les Arts i m’ha sortit això. Sí, senyors i senyores, veieu un buit immens al centre esquerra de la fotografia oi? Doncs així és com ens sentim molts catalans d’aquella zona. Cada vegada més deixats de la mà de Déu. Farts d’un centralisme cada cop més insultant i radical.

Per cert, un petit apunt, la malteria d’Estrella Damm sí que és a Lleida, però clar, això segurament no els deu agradar dir-ho.

Us deixo el vídeo de l’anunci. Comproveu-ho vosaltres mateixos.

PD: Hi ha un element de l’anunci, el “cap i pota”, que no ho sabut trobar d’on és procedent, però alguna cosa em diu que la figura del mapa no canviaria gaire.


Grup a Facebook per reclamar més coses bones de Catalunya

http://www.facebook.com/home.php?sk=group_175529185823736


HashTag a Twitter per reclamar més coses bones de Catalunya

#quemestenimDisculpes d’Estrella Damm.

El mateix dia de publicar el post em van trucar des del departament de Màrketing d’Estrella Damm per demanar disculpes. Segons la persona que em va trucar, la qual demano disculpes per no recordar el nom, no es van adonar de que no hi apareixia res de la plana. Sí que apareixen dos elements de la província de Lleida (Pirineus i Parc natural d’Aigües Tortes i Estany de Sant Maurici), però, només cal mirar el mapa superior, res de la Plana de Lleida.

Disculpes doncs, en aquesta direcció, en què no es van adonar de que al llistat de costums, productes i espais, no apareixia res de Lleida. Em van informar que de fet, la llista era molt més llarga en un principi, però que per assumptes de guió i temps (a la televisió el temps és or), la van haver de reduïr i que els sabia molt greu tot plegat. Que no tenen res en contra de Lleida, que a més hi tenen un malteria (a Belloch d’Urgell) de la que es senten molt orgullosos. I que intentaran tenir en compte, en un futur, que una part de la població catalana no es senti marginada.

Opinió personal. Els vaig donar la meva opinió, dient-los que era un error greu, que el post era una crítica totalment lliure i que tinguessin en compte que quan des de l’Àrea Metropolitana de Barcelona es fa alguna cosa amb el nom de Catalunya, a les tres províncies, Girona, Tarragona i Lleida, ens ho mirem amb lupa. I no caure en el tòpics, sinó la gent pensarà que a Lleida només hi ha els Pirineus, quan tenim una plana espectacular (sobretot a la primavera) que la gent desconeix.

Possiblement, la solució més ràpida hauria estat agafar un mapa, marcar punts concrets, exactes i a mateixa distància i cercar quins productes eren els més populars de la zona. Carquinyolis de l’Espluga de Francolí, oli de les Garrigues, Torró d’Agramunt, cermàmica de Verdú, fira de teatre de Tàrrega, Aquelarre de Cervera… En fi, un llistat interminable d’elements que s’han passat per alt.

REPERCUSSIÓ MEDIÀTICA


Catalunya Ràdio. “Tot és molt confús” (Cat Ràdio, de 12:00 a 14:00). Entrevista pel programa d’humor que condueix Pere Mas. Tot és molt confús (Tall)
RAC 1. “La Segona Hora” (Rac1, de 13:00 a 14:00) es fa ressò de la crítica a l’anunci. Quim Morales i Jaïr Dominguez en parlen en clau d’humor. La Segona Hora (Tall)Notícies de Lleida TV. Entrevista per una peça dels informatius del canal.


Lleida TV. “Cafeïna” (Lleida TV, de 15:00 a 16:00). El programa que condueix Mariví Chacón es fa ressò del tema.Diari Segre. Doble notícia a mitja pàgina del diari Segre on es parla de l’anunci d’Estrella damm i la publicació d’aquest web.
Segre.com. El portal de notícies del grup Segre posa en portada l’afer, amb imatge i la peça en vídeo de l’informatiu de Lleida TV. Notícia 1Notícia 2

(Publicada el dia 5 de Febrer a la Portada i la secció Guia. I convertint-se el mateix dia en notícia més llegida dels últims 5 dies a la secció Guia i formant part del podi de notícies més llegides dels últims 10 dies)


Som Garrigues. El diari quinzenal de la comarca de Les Garrigues dedica tota una plana a l’afer.Som Garrigues. La periodista Marta Palau fa un article referit al poder de les xarxes en l’assumpte Estrella Damm


El Periódico de Catalunya. El periodista i escriptor J.M. Fonalleras escriu a El Periódico un article mencionant aquesta pàgina i el seu autor sota el títol deQue què tenim?”

(Publicat el dimarts 8 de Febrer)


Blogs El Punt.cat. El lleidatà David Marín fa referència a aquesta pàgina al seu article “Allò que tenim

(Publicat el 6 de febrer)


El portal català de noticies treu en portada el post d’aquesta pàgina sota el títol dePerquè es queixa Lleida per l’anunci d’Estrella Damm?

(Publicada en portada el dimarts dia 8 de febrer i convertint-se en la notícia  més comentada del dia amb més de 50 opinions)


Tot i no mencionar aquest post, el portal català E-Notícies, parla de la polèmica arràn de l’anunci d’Estrella Damm a través de l’entrada “Lleida no surt a l’anunci d’Estrella Damm

(Publicada el 7 de febrer convertint-se en una de les notícies amb més lectures (més de 1.600) i comentaris (unes 50 opinions)


Xarxes Socials i llengües. El blog de Natxo Sorolla fa referència a aquest post al seu blog. Enllaç


Música cuotidiana. El blog de Guillem Baraz parla del post. Enllaç


El blog de Flo també en parla. Enllaç


Blogs de Vilaweb. La lleidatana Núria Serrate, al seu blog “Afedemón” parla d’aquesta pàgina. Enllaç


Blog Des de Lleida. El Ferran també en parla, a través del seu blog. Enllaç


Unió Esportiva Lleida. El post al fòrum de la U.E. Lleida. EnllaçFacebook. Més de 3.200 persones han compartit l’enllaç a través de Facebook i s’ha creat un grup (Què més tenim?) amb més de 500 membres i 200 publicacions.


 • Twitter. El post es va publicar a Twitter a les 10 del matí del dijous 3 de Febrer. L’efecte viral va ser instantani, rebent retweets, mencions i publicacions sense parar.
 • Likes (M’agrada) de Facebook. A part dels “M’agrada” fets a través de la propia xarxa social, s’hi ha d’afegir 3.000 més propis d’aquesta pàgina.
 • Retweets directes del post original a través de l’eina “Retweet“. 128 retweets fets directament des d’aquesta pàgina.
 • Trackback. Segons Topsy.com, hi ha hagut, a través de Twitter, més de 137 mencions al títol d’aquest post “Estrella Damm, que què tenim?”. Veure dades
 • HashTag. L’anunci d’Estrella Damm incloïa, per primer cop a la història de la publicitat a Espanya, un hashtag al seu anunci, que era #quetenim. (Un hashtag és una paraula clau on els usuaris poden entrar, col·laborar i opinar). A través d’aquest blog es va proposar un nou hashtag per evidenciar l’incomformisme amb l’anunci. El hashtag proposat va ser #quemestenim, que ha aconseguit recollir més de 60 propostes.

Teories de la conspiració.

 • San Miguel, la cervesa més beguda i exportada del món (segons la pròpia marca), té la seu i la producció a Lleida, mentre que Estrella Damm produeix a zones de l’àrea metropolitana i resta d’Espanya i només manté relació amb lleida a través de la malteria, ubicada a Belloch d’Urgell.
 • San Miguel patrocina l’Aplec del Cargol, una de les festes gastronòmiques més populars de Catalunya, amb més participants i amb el producte gastronòmic estrella de les terres lleidatanes.
 • Sobre l’anunci, mantinc el dit fins ara. Primera impressió espectacular però segona lectura dubtosa. Sembla que l’hagi fet una productora gironina i que cada un dels creatius hagi proposat algun producte del seu poble per representar Catalunya. Gran error.

11 Comments

 1. Hola Joan,

  comparteixo tot el que dius en el teu post i aprofito per posar de manifest que la província de Tarragona tampoc no hi surt gaire representada en el desafortunat spot.

  Moltes vegades a lleidatans i tarragonins ens fan sentir com a catalans de segona i ja és hora que algú denunciï aquest tipus de fets.

  TARRAGONA I LLEIDA TAMBÉ SOM CATALUNYA!

 2. 100% d’acord amb tot el que dieu. Que ells siguin d’allà dalt no ho converteix en excusa perquè no crec que redactessin el guió, no ? Jo sóc mig barceloní mig cubellès (La Noguera) i creieu-me quan us dic que jo també em miro amb lupa aquest tipus de coses. Visca Catalunya amb les seves quatre províncies !!

 3. Retroenllaç: Anàlisi de la crítica
 4. Retroenllaç: Blog Comments

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *